Douchen met veel water is een prettige ervaring. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer mensen een regendouche installeren in de badkamer. Een regendouche beschikt over een grote douchekop die vast tegen de wand wordt bevestigd. Een regendouche is dus geen handdouchekop.
Een regendouche verbruikt twee keer zoveel water
In deze tijd van een dure energierekening is het misschien niet verstandig om een regendouche te installeren. De regendouche gebruikt immers twee keer zoveel water dan een conventionele douche. Volgens een waterbedrijf wordt ruim twintig liter warm water gebruikt bij een regendouche. Een normale douchekop verbruikt slechts negen liter per minuut. Het is een eenvoudige rekensom wat vijf of tien minuten douchen aan water kost.
Er zijn ‘zuinige’ regendouches
Fabrikanten van regendouches bieden ook waterbesparende regendouches aan. Door lucht met het water te mengen blijft de waterdruk hoog, maar wordt er aanzienlijk minder water verbruikt. De besparing zou zo’n zestig procent zijn. In plaats van twintig liter wordt er 8 liter water verbruikt per minuut. Dit verbruik is gelijk aan een conventionele douche.
Inbouw of opbouw van de regendouche?
Een regendouche wordt meestal bij een inloopdouche geïnstalleerd. De waterleidingen worden onzichtbaar achter de tegels gemonteerd. Het kan ook zonder breekwerk door een regendoucheset. Ze zijn er in chroom, RVS, wit of zwart. Bij een regendouche is de thermostaat uitgebreid met functies om de waterstraal te bepalen. Je kunt dan kiezen voor ‘purerain’, massage of beiden. Veel regendouches zijn ook voorzien van een extra handdouche. Dit is handig wanneer je jouw haar droog wil houden tijdens de douchebeurt.
Een regendouche is in vergelijking met een handdouche prijzig. Toch zijn er grote prijsverschillen. Een eenvoudig set kost bij de bouwmarkt gemiddeld 350 euro. Ga je voor een luxe uitvoering dan loopt de prijs snel op naar enkele duizenden euro’s. De prijzen zijn exclusief montage. Let ook op de capaciteit van de Cv-ketel. Voor een regendouche is een comfort waarde 5 of 6 noodzakelijk.