Een burn-out komt vaak voor; maar liefst 17% van alle werknemers krijg ooit in hun werkende leven te maken met een burn-out. Maar wat is dat nu precies en wat is de behandeling van een burn-out? Je leest het allemaal in dit artikel.
Wat is het?
Een burn-out is een Engelse term wat vertaald naar het Nederlands ‘uitgebrand’ betekent. Je voelt je als het ware helemaal opgebrand. Je innerlijke batterij, die opgeladen wordt door te slapen of te ontspannen, wordt niet meer opgeladen. Je voelt je moe en rusteloos. Dit gaat gepaard met lichamelijke en geestelijke klachten, waardoor je niet meer jezelf bent. Je zit niet meer lekker in je vel en kunt niet meer functioneren zoals je normaliter zou doen. Je dagelijkse werkzaamheden kosten je veel energie en je maakt je zorgen om van alles en nog wat. Een burn-out is dan ook vaak een gevolg van een langdurige periode van stress, spanningen en zorgen. Vaak wordt gedacht dat een burn-out werk gerelateerd is, maar de oorzaak van een burn-out kan zeker ook in de privésferen liggen.
Wat merk ik?
De klachten die je kunt ervaren bij een burn-out, zijn veelal algemene klachten die iedereen wel eens ervaart. Hierdoor is het moeilijk om een burn-out te herkennen. Wat kun je allemaal ervaren?
Lichamelijk
Je kunt last hebben van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen en pijn of druk op de borst.
Mentaal
Ook mentaal kun je klachten ervaren zoals slapeloosheid, piekeren, concentratieproblemen, vermoeidheid, een laag zelfbeeld, negatieve gedachtes en stemmingswisselingen. Je bent bijvoorbeeld snel boos of geïrriteerd.
Wat kan ik doen?
Zoals gezegd is een burn-out moeilijk te herkennen, maar wanneer je twijfelt of je een burn-out hebt, is het een belangrijke eerste stap om dit met je huisarts te bespreken. Hulp bij burn out is essentieel om er goed bovenop te komen. Een huisarts kan je doorsturen naar een coach of psycholoog, om tot de kern van het probleem te komen; de oorzaak van de burn-out. Wellicht is de werkdruk je te veel geworden of maak je je druk om geldzaken. Samen met professionele begeleiders kun je de burn-out aanpakken. De behandeling van een burn-out is een proces. Hierbij ga je vaak meerdere manieren onderzoeken voor het herstel burn out. Voor de een helpt een therapie, waar de ander gebaad is met het werken op een andere manier. Omdat de aanleiding voor iedereen anders is, is de behandeling ook voor iedereen anders. De behandeling is dan ook altijd maatwerk en afgestemd op de persoon en zorgt voor een goed herstel. Je moet geen grote veranderingen in korte tijd verwachten, maar jezelf écht de tijd gunnen om te herstellen van de burn-out dit gaat stapje voor stapje.