Je hebt ze vast wel eens gezien in meertjes en in de zee: groene slieren die glibberig aanvoelen en soms blaasjes hebben. In de zomer worden we wel eens gewaarschuwd voor blauwalgen. Er zijn ook eetbare algen, die op een positieve manier kunnen bijdragen aan je gezondheid. Dit zijn 6 gezondheidsvoordelen van deze algen:

1. Extreem voedzaam

Algen worden al eeuwenlang gegeten en als medicijn gebruikt. De consumptie van de blauwgroene alg spirulina startte al in de tijd van de Azteken. Samen met chlorella, nori en kelp is het één van de meest gegeten alg van dit moment. Algen bevatten zoveel voedingsstoffen dat ze ook wel bekend staan als superfoods.

Deze voedingsstoffen kun je in algen vinden:

  • Eiwit
  • Vezels
  • Vitamine A, B, C, E en K
  • Jodium
  • Calcium
  • Chloride
  • Chroom
  • Koper
  • IJzer
  • Magnesium
  • Mangaan
  • Kalium
  • Fosfor
  • Natrium
  • Zink
  • Omega-3 vetzuren

Slechts twee eetlepels spirulinapoeder levert al meer dan 40 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper op. Ook krijg je hiermee meer dan 20 procent van de hoeveelheid ijzer binnen die je iedere dag minimaal nodig hebt om gezond te blijven.

Diezelfde hoeveelheid spirulina bevat 30 procent van de aanbevolen vitamine B2-inname, 22 procent van de aanbevolen B1-inname en bijna 10 procent van de aanbevolen B3-inname.

Al deze voedingsstoffen dragen bij aan een goede gezondheid. Je vindt algen dan ook in superfoodmixen en gezonde drankjes, zoals Green Juice. Green juice bestellen is dan ook een goed idee als je op een gemakkelijker manier veel voedingsstoffen wil binnenkrijgen.

2. Beter uithoudingsvermogen

Algen helpen je om in beweging te komen, want ze geven energie en kunnen eveneens helpen om je uithoudingsvermogen verbeteren. Daardoor geniet jij ook meer van sporten.

Atleten die vóór de training spirulina namen, konden langer achter elkaar trainen voordat ze zich moe begonnen te voelen. Spirulina kan zelfs de spierkracht helpen vergroten en sporters sneller helpen herstellen van een training.

3. Ontgiftend

Algen als chlorella hebben het vermogen om zware metalen aan zich te binden. Daardoor helpen ze ons lichaam om de metalen uit te scheiden. Zo helpen ze voorkomen dat metalen als cadmium en lood tot onze organen kunnen doordringen.

Zware metalen vind je in straling, vaccins, metalen vullingen, voedsel uit China en sommige vissoorten. Algen helpen niet alleen bij het uitscheiden van zware metalen. Ze bevatten ook antioxidanten die de nadelige effecten van zware metalen tegengaan.

4. Helpt bij afvallen

Misschien heb je wel eens gemerkt dat je na het eten van eieren of andere eiwitrijke voeding niet zo snel honger hebt. Dat klopt. Eiwitten houden je langer verzadigd, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt. 

Algen zitten vol eiwitten, die soms maar liefst 70 procent van hun gewicht uitmaken. Daardoor verzadigen ze goed. Zo heb je minder snel honger en dat is goed voor je gewicht.

5. Ondersteunt de gezondheid van je hart

Algen kunnen een positieve invloed hebben op je cholesterol en daarmee op de gezondheid van je hart. Voor dit effect zijn vooral de omega 3-vetzuren, vitamine A, vezels en enkele andere gezonde stofjes in algen verantwoordelijk. 

Dezelfde gezonde stoffen in algen helpen eveneens om ongezonde ontstekingsreacties en een overmaat aan vrije radicalen in je lichaam tegen te gaan. Dit is eveneens gunstig voor je meest vitale orgaan.

Algen kunnen eveneens bijdragen aan een gezonde bloeddruk. Ook op deze manier ondersteunen ze de gezondheid van je hart.

Er zijn aanwijzingen dat algen kunnen helpen om de aderen schoon te houden. Ook dat heeft een positieve invloed op de gezondheid van je hart.

6. Voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel

Voor een goede gezondheid is het van belang dat je bloedsuikerspiegel niet te veel stijgt en daalt. Een schommelende bloedsuikerspiegel kan immers tot diabetes type 2, overgewicht en andere gezondheidsklachten leiden.

Als je bloedsuikerspiegel in balans is, heb je bovendien geen last van energiedips en stemmingswisselingen. Algen dragen bij aan een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Alle reden dus om ze regelmatig op het menu te zetten. 

Je kunt algen als poeder kopen, zodat je ze gemakkelijk door smoothies en andere tussendoortjes en maaltijden kunt verwerken.

Bronnen:

Singh, S. et al. (2005). Bioactive compounds from cyanobacteria and microalgae: an overview. Critical reviews in biotechnology, 25:73–95.

Fallaha, A.A. et al. (2018). Effect of Chlorella supplementation on cardiovascular risk factors: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Nutrition, 37, 6, Part A, 1892-1901.

Ku, C.S. et al. (2015). Blue-Green Algae Inhibit the Development of Atherosclerotic Lesions in Apolipoprotein E Knockout Mice. Journal of medicinal food, 18(12):1299-306.

Abdul, Q.A. et al. (2016). Health benefit of fucosterol from marine algae: a review. Journal of the science of food and agriculture. 96(6), 1856-66.

Ostlund Jr, R.E. (2004). Phytosterols and cholesterol metabolism. Current opinion in lipidology, 15(1), 37-41.

Shim. J.A. et al. (2009). Effect of Chlorella intake on Cadmium metabolism in rats. Nutrition research and practice, 3(1), 15-22.

Zhai, Q. (2015). Dietary Strategies for the Treatment of Cadmium and Lead Toxicity. Nutrients, 7(1), 552–571.

Gurney, T. et al. (2022). Algae Supplementation for Exercise Performance: Current Perspectives and Future Directions for Spirulina and Chlorella. Frontiers in nutrition, 9, 865741.

Ghanbari, F. et al. (2022). Effect of Microalgae Arthrospira on Biomarkers of Glycemic Control and Glucose Metabolism: A Systematic Review and Meta-analysis. Current problems in cardiology, 47(10), 100942.